Selalu Keluarkan Kenyataan Kontroversi, Ustazah Afifah Dan Suami Dinasihat Oleh JAKIM

Sponsored

Pendakwah bebas Ustazah Siti Afifah dan suaminya pernah membangkitkan kemarahan ramai apabila mengeluarkan beberapa kenyataan kontroversi sebelum ini. Kenyataan yang dikeluarkan pasangan ini juga telah mencetuskan kekeliruan dalam kalangan masyarakat.

Antara kenyataan yang pernah dikeluarkan ialah tentang pengambilan ubat tahan sakit yang dikatakan haram dan para suami dikatakan dayus jika membenarkan doktor lelaki menguruskan isteri bersalin.

Sponsored

Terbaru, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memberitahu mereka mengambil maklum berkaitan video memaparkan pendakwah itu yang sering mengeluarkan kenyataan kontroversi termasuk mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap agamawan yang menegur mereka.

“Jakim dan pihak berkuasa agama negeri sentiasa membuat pemantauan kandungan berkaitan hal ehwal agama Islam yang dipaparkan kepada khalayak khususnya melalui penggunaan media sosial…”

Sponsored

Tambah JAKIM, semua pihak terutamanya yang bergelar pendakwah adalah dinasihatkan untuk mengelakkan kenyataan kontroversi dan boleh menimbulkan kegusaran dalam kalangan masyarakat. JAKIM turut menasihatkan pendakwah bebas itu untuk menggunakan pendekatan yang sesuai dan lebih berhikmah dalam menyampaikan dakwah.

Difahamkan, semua pendakwah di negara ini adalah terikat dengan sistem pentauliahan di bawah pihak berkuasa agama Islam di negeri-negeri. Sebarang perlakuan yang bercanggah dengan peraturan dan undang-undang boleh dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa.

Sponsored

Sebelum ini, pasangan itu bertindak mengkritik malah mengancam bakal mengambil tindakan undang-undang terhadap Ustaz Azhar Idrus yang menegur mereka. Malah pasangan ini turut mematahkan hujah agamawan itu berkaitan hukum membenarkan doktor lelaki menyambut bayi yang dilahirkan.

Sementara itu, anda boleh juga baca kisah-kisah lain yang menarik di Syor.