“Rina tak faham bahasa English saya kena malu ke”- Muatnaik Maryam jadi tumpuan ramai

Sponsored

Selain pasangan Korea dan Malaysia, Maryam dan Ryzal Ibrahim ini sering menjadi sorotan ramai, anak mereka yang diberi nama Rina juga antara yang mendapat perhatian peminat anak selebriti dengan kecomelannya yang juga acap kali viral di media sosial.

Mana tidaknya, lucu seperti Maryam dan Ryzal Ibrahim. Walau bagaimanapun, terbaharu Maryam di Instagram meluahkan perasaannya selepas ada yang merasa kesian dengan Rina hanya disebabkan tidak faham bahasa Inggeris.

Sponsored

“Rina tak faham bahasa English saya kena malu ke”

Ujar Maryam dia dan suami ke Ikea dan meninggalkan Rina kepada helper namun terjadi pula satu kisah yang membuatkan Maryam terpanggil untuk menjawabnya. Rina yang dididik supaya lebih memahami bahasa Melayu dan Korea namun dikatakan kesian apabila tidak faham bahasa English.

Sponsored

Perasaan kesian tersebut membuatkan Maryam keliru kerana Bahasa Melayu adalah bahasa negara iaitu tempat Rina dilahirkan dan bapanya, Ryzal Ibrahim juga adalah anak Malaysia.

Muatnaik Maryam jadi tumpuan ramai

Sponsored

Muatnaik Maryam di Instagram peribadinya itu membuatkan ramai bersetuju dengan cara didikannya terhadap puterinya itu yang lebih mengutamakan bahasa Melayu kerana dia juga dilahirkan di Malaysia. Warganet juga menyelar tindakan individu yang berkata sedemikian buat anaknya.

‘Awak betul Maryam, kalau Maryam hendak Rina belajar satu lagi bahasa maka bahasa Arab yang terbaik dibelajar….’

Maryam

‘Saya setuju. Kenapa nak utamakan bahasa Inggeris sedangkan negara kita diiktirafkan Bahasa Malaysia…’

‘Sibuk pulak dia nak pertikai penggunaan bahasa anak orang. Lain orang lain cara didikan. Yang penting jaga adab…’

SumberMaryam