Sharif Zero Dedah Pernah ‘Berkira’ Dengan Bapa, “Baru Dengar Separuh Dah Sedih”

Sponsored

Pelawak dikenali dengan nama Sharif Zero ini sememangnya memiliki bakat menghiburkan orang ramai yang cukup unik. Siapa sangka, kumpulan Zero ini menjuarai Maharaja Lawak Mega pada tahun 2014 dan sehingga kini setiap ahlinya mempunyai peminat mereka yang tersendiri.

Di sebalik kegembiraan dan sering membuatkan orang ramai tertawa, rupanya Sharif Zero menyimpan sebuah kisah yang membuatkannya cukup sedih sehingga hari ini.

Sponsored

Dalam satu sesi live di Tiktok bersama rakan-rakan, Sharif Zero dedah pernah berkira dengan bapanya satu ketika dulu. Ceritanya bapa Sharif tidak boleh mendengar dan bercakap. Bapanya bekerja menimbang ikan.

“Pada suatu hari saya tertanya-tanya kenapa kena mintak beli itu ini. Selang beberapa tahun, arwah bapak saya sakit. Tapi dia tak bagitau pun yang dia ada sakit paru-paru.”

Sponsored

Nak belikan bapa kasut, tapi dapat duit rasa kedekut

Tambahnya lagi pada waktu itu dia dan adik-beradiknya mendapat tawaran Raja Lawak. Jadi adalah sedikit gaji buat mereka.

“Kitaorang dapat offer Raja Lawak adalah gaji sikit. Saya nak belikan arwah bapa saya kasut. Tapi saya sifat kedekut. Saya kena simpan duit ni kena berjimat sebab masa tu saya dekat KL. Jadi saya tak belikan dia kasut. “

Sponsored

Akhirnya bapa Sharif meninggal dunia

Bapanya jatuh sakit dan akhirnya meninggal dunia. Lebih sedih apabila Sharif akui pada waktu itu mereka tiada duit untuk mengebumikan bapanya.

“Lepastu saya balik kampung, arwah bapak saya dah tenat, sakit dah teruk. Duit saya dah habis belanja kawan, belanja sana sini. Selang beberapa bulan macam tu arwah bapak saya meninggal.

Masa dia meninggal tak pernah saya rasa terkejut..Bila dia dah meninggal, kawan-kawan banyak bantu saya. Sebab masa tu kami dah tak de duit nak kebumi…”

@pr0w90

Membalas kepada @janghobin sediakan tisu gais, kisah arwah bapa @Sharifzero yg bikin menitiskan airmata 😭😭😭

♬ bunyi asal – PROw90 – PROw90

Disebabkan perkongsian semula video Sharif Zero dedah pernah berkira dengan bapa ini, ramai akui turut sebak mendengarkannya. Berikut antara reaksi ramai yang ditinggalkan di ruangan komen perkongsian ini:

“Pengajaran..Jangan berkira dengan mak ayah mak mertua…Pak mertua, adik-beradik”

“Kita kongsi cerita hidup kita dengan orang untuk jadi teladan orang lain”

“Yang nie paling sedih Sharif cerita”

“Jadikan kisah Sharif ni sebagai pengajaran untuk kita semua”

SumberTikTok