“Bila ditegur sentap” Kata Netizen Bila Aaron Aziz Tegur Muslim Ucap ‘Merry Christmas’

Sponsored

Setiap tahun, ketika tiba Hari Natal atau Krismas, pasti akan menjadi perbincangan hangat tentang isu warga Muslim yang akan merayakan perayaan tersebut serta mengucapkan Selamat Hari Krismas.

Ada juga yang berpendapat bahwa merayakan atau mengucapkan Selamat Hari Natal atau Selamat Hari Krismas merupakan tindakan yang tidak sesuai dengan ajaran Islam karena dianggap sebagai bentuk penerimaan terhadap kepercayaan atau ajaran yang tidak sesuai dengan Islam.

Sponsored

Hal tersebut juga mendapat reaksi dari aktor Datuk Aaron Aziz yang memberikan peringatan dan pesan untuk mereka yang beragama Islam tentang hukum mengucapkan Selamat Hari Krismas.

Tidak hanya itu, Aaron juga memberikan teguran yang baik mengenai amalan membuka kad nasib yang popular di aplikasi Tik Tok.

Sponsored

“Saya ada terlihat di Tik Tok contohnya, mengenai amalan menilik nasib sama ada menggunakan kad atau pakau. Secara hormatnya saya ingin menegur anda sebaik-baiknya.

“Malah, saya juga ingin mengingatkan sebagai seorang muslim iaitu mereka yang beragama Islam, mungkin ramai yang tak sedar setiap kali tibanya 25 hari bulan 12 memberi ucapan Merry Christmas.

Sponsored

“Kerana bila kita ucap Merry Christmas maksudnya engkau terima kepercayaan mereka di mana Nabi Isa adalah anak kepada Allah dan itu adalah satu perkara yang amat berat.

“Jadi, kalau nak cakap Happy New Year, season greeting okay. Tapi jangan sampai cakap Merry Christmas, itu bukan cara kita sebagai seorang Muslim,” katanya.